NENT GROUP FÖRVÄRVAR TVÅ EUROPEISKA FOTBOLLSCUPER

9 april 2020 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har förvärvat de exklusiva sändningsrättigheterna i Sverige till fotbollens UEFA Europa League och den nya UEFA Europa Conference League, från början av säsongen 2021/2022 till slutet av säsongen 2023/2024.
– Vi ser verkligen fram emot att följa svenska lag i den europeiska cupfotbollen, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige.

Från och med 2021 förändras UEFA:s klubblagsfotboll. Den största nyheten blir att en ny, tredje turnering införs – UEFA Europa Conference League.
Det betyder att enbart klubbar från de 15 bästa nationerna, samt mästarklubbar som slås ut från Champions League-kvalet, kommer få plats i UEFA Europa League.
Sveriges allsvenskan är i dagsläget inte rankat bland de 15 bästa ligorna på UEFA:s nationsranking, vilket skulle betyda att cupmästarna samt allsvenska tvåan och trean istället får kvala till Europa Conference League. Svenska mästarna kvalar även fortsättningsvis till UEFA Champions League i första hand.
Både Europa League och Europa Conference League kommer innehålla 32 lag fördelat på åtta grupper om fyra lag.
Vinnaren av Europa League kvalificerar sig automatiskt till följande års Champions League, medan vinnaren av Europa Conference League får spela Europa League.
Samtliga grupp- och slutspelsmatcher från Europa League och Europa Conference League kommer att direktsändas på streamingtjänsten Viaplay, som kommer erbjuda omfattande studioinramning och svensk kommentering. Ett urval av matcherna kommer att sändas på Viasat samt även på NENT Groups tv-kanaler.  
– I förlagan till Europa League finner vi klassiska ögonblick som IFK Göteborgs två UEFA-cupvinster och i närtid har vi kunnat se ett otroligt stor intresse kring Malmö FF:s och Östersunds framfart i Europa. I de senaste årens Europa League-finaler så har vi sett klassiska lag som Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Atletico Madrid, Sevilla och Ajax. Stora lag som engagerar världens fotbollspublik, säger Per Nunstedt.

Står starkt på rättighhetssidan
NENT Groups nuvarande svenska rättighetsavtal med UEFA Champions League löper ut efter nästa säsong 2020/2021.
– För första gången på den europeiska marknaden så lyckades NENT Group säkra ett sex års-avtal med Premier League, vilket betyder att vi visar världens mest populära liga fram till 2028. Eftersom vi är mitt i en säsong nu så handlar det om mer än åtta år framåt med den engelska ligan. Vi har utöver det också skrivit avtal med Bundesliga vilket gör att vi har tysk fotboll fram till 2025. Och på det så har vi även nästa års upplaga av Champions League innan vi går över till Europa- och Conference Leauge under hösten 2021, säger Per Nunstedt och fortsätter:
– NENT Group står otroligt starkt på rättighetssidan. Under hösten 2021 så tar vi över längd samt alpint vilket verkligen är en milstolpe på den svenska rättighetsmarknaden. Vi kommer också att visa ishockey-VM fram till 2028 utöver de tiotalet handbollsmästerkapen för herrar och damer de närmsta åren. Och på det annan sport i absolut världsklass som Formel 1, där vi för ett tag sedan skrev ett avtal över 2024 års säsong.

NENT Group har rätt att visa mer än 50 000 timmar av världens bästa livesport varje år på sina streamingtjänster och tv-kanaler. Företagets rättighetsportfölj inkluderar bland annat fotboll från Premier League, Bundesliga, Ligue 1, ishockey-VM samt NHL och KHL, Formel 1, IndyCar Series, VM- och EM-handboll samt EHF Champions League, majorgolf, Ryder Cup samt European Tour och LPGA-Tour, NFL, boxning, UFC, tennis, landslagsbasket och Euroleague, konståkning och hastighetsåkning.
NENT Group kommer även att vara det nordiska hemmet för FIS vintersport från 2021 – längdskidor, alpint, backhoppning, snowboard, freestyle, freeskiing och nordisk kombination.

 

Kontakter

Fredrik S Johansson

Head of Sports PR

Presskontakt för sportinnehåll på Viaplay, TV3, TV6, TV10 och alla V Sport-kanaler.