Den inre cirkeln nomineras för Bästa manus på Göteborg Film Festival

18 december 2018 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

Den politiska dramathrillern Den inre cirkeln är nominerad för Bästa manus till tv-serie på Göteborg film festival 2019. Viaplay-originalet som har sin förlaga i Per Schlingmanns bok I maktens öga, får premiär den 22 mars på Viaplay.
– Nomineringen är ett kvitto på att vi har lyckats skapa en berättelse som är underhållande och ställer viktiga frågor, säger Per Schlingmann.

För andra året i rad har ett Viaplay-original som enda svenska produktion nominerats till priset för Bästa manus till tv-serie på Göteborg film festival. 2018 nominerades Advokaten som blev det mest framgångsrika Viaplay-originalet någonsin på streamingtjänsten. Nu är det klart att Den inre cirkeln nomineras för 2019.

– Väldigt roligt och värdigt ett sådant intressant, genomarbetat och kittlande projekt. Vem vill inte vara en fluga på väggen i de politiska kulisserna i dessa dagar, säger Fredrik Ljungberg, programdirektör på Viaplay.

I somras påbörjades inspelningen av Den inre cirkeln - en politisk dramathriller som tar avstamp under några heta sommardagar i Almedalen. Niklas Engdahl spelar näringsminister David Ehrling som tillsammans med sin skarpa pressekreterare, spelad av Nanna Blondell, försöker utöka sin position inom partiet samtidigt som hans inte helt fläckfria förflutna börjar komma upp till ytan. Ebba Hultkvist Stragne, Anna Bjelkerud, Babben Larsson, Olle Sarri, Melinda Kinnaman och Dag Malmberg har också ledande roller.

Den inre cirkeln har exklusiv premiär på Viaplay den 22 mars och är nu nominerad till priset Nordisk Film & TV Fond Prize för Bästa manus till tv-serie på Göteborg Film Festival 2019. Priset för Bästa manus grundades av Nordisk Film & TV Fond 2016. Vinnaren av de fem till sju nominerade nordiska serierna utses av en internationell jury. Prissumman i tävlingen är 200 000 kronor som tillfaller manusförfattarna.

Bakom Den inre cirkeln står en av Sveriges mest erfarna och slipade politiska strateger, Per Schlingmann.

– All heder till Håkan Lindhé som utifrån min bok har utvecklat en gripande berättelse. Utöver det nervkittlande politiska dramat får tittarna möta makthavarens familj och följa deras reaktioner när kampen om makten intensifieras. Nomineringen är ett kvitto på att vi har lyckats skapa en berättelse som är underhållande och ställer viktiga frågor. Det blir nu väldigt spännande att ta del av publikens reaktioner, säger Per Schlingmann.

Serien produceras av Håkan Hammarén på Fundament Film och är en samproduktion med Film Capital Stockholm/Gotlands Filmfond. Konceptuerande regissör och huvudförfattare är Håkan Lindhé.

– Redan när producenten Håkan Hammarén ringde mig om Den inre cirkeln kände jag att detta var något jag ville göra. Den politiska världen har alltid fascinerat mig, men då det inte är min hemmaplan har jag inte vetat hur jag ska närma mig den. Därför var Per Schlingmanns roman "I maktens öga" det perfekta materialet att utgå ifrån. Att Per själv dessutom skulle vara delaktig i projektet - som bollplank och exekutiv producent - har varit en starkt bidragande orsak till att serien har blivit vad den nu är. Jag hoppas att vi tre tillsammans nu har lyckats skapat en unik och stark berättelse som ska nå en stor publik, säger Håkan Lindhé.

Viaplay-originalet Den inre cirkeln i åtta delar har exklusiv premiär på Viaplay den 22 mars.

#deninrecirkeln #viaplay

Kontakter

Johanna Löf

Projektledare kommunikation

Huvudansvarig för Viaplay Originals