VIAPLAY SÄNDER VÄRLDENS BÄSTA SHORT TRACK

31 oktober 2019 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

I helgen är det premiär för Nordic Entertainment Groups short track-sändningar på Viaplay. World Cup-säsongen inleds i Salt Lake City, där skridskosporten en gång fick sitt stora genombrott då Steven Bradbury stod när alla andra föll.
– När som helst kan någon gå omkull, det är en del av tjusningen med sporten som är väldigt oförutsägbar. På de korta distanserna kör man i hastigheter runt 50 km/h. Men det räcker inte enbart att vara snabb, det handlar lika mycket om teknik, taktik och vassa armbågar, säger Daniel Jansson som tillsammans med Linda Liljedahl ska kommentera World Cup, EM och VM på Viaplay.

En hel idrottsvärld fick upp ögonen för short track när 1000 meter skulle avgöras på OS 2002.
Australiern Steven Bradbury var illa ute redan i semifinalen, men kvalificerade sig för final tack vare att tre av hans konkurrenter körde omkull. Och historien skulle mirakulöst nog upprepa sig i finalen.
Återigen hamnade Bradbury hopplöst på efterkälken. Men i sista kurvan föll plötsligt samtliga fyra finalkonkurrenter. Bradbury, som var kraftigt distanserad, klarade sig därför undan kraschen och kunde defilera in i mål som olympisk guldmedaljör. Ett klassiskt idrottsögonblick var fött.
– Det var en alldeles speciell händelse som jag aldrig sett i en short track-tävling varken före eller efter den dagen. Bradbury var ju inget blåbär, och hade OS-brons i stafett tidigare, men den dagen var han inte på sin topp. Att det ändå blev guld var helt otroligt, säger Linda Liljedahl som då tränade svenskhoppet Martin Johansson.
Svenskarna hade inför OS legat på träningsläger med Australien, och kände Bradbury väl.
– Jag minns att Steven var generad efteråt, men alla tyckte att han var värd guldet. Uttrycket ”last man standing” myntades vilket har blivit en öl i Australien, och ryktet säger att det ska bli en Hollywood-film, säger Liljedahl.
I skymundan av Bradburys mirakel slutade Martin Johansson som bäst nia på 1500 meter. Johansson är fortfarande den svenska short track-åkare som haft störst internationella framgångar med en sjundeplats på OS 1994 och tre femteplatser på VM. 
I dagläget är det oklart om vi får se några svenskar på startlinjen i världscupen den här säsongen. Men det saknas inte framtidshopp.
Liljedahl tränade tillsammans med Daniel Jansson de unga talangerna Fabrice Dufberg Suh och Jacob Jansson som båda lyckades erövra så kallade kvotplatser till senaste OS, dock blev det ingen resa till Pyeongchang då man inte klarade SOK:s kvalgränser.
– Vi gjorde en ganska offensiv satsning, men nu har killarna valt att sätta studierna först den närmaste tiden. Det kan vara bra att skifta fokus för att hitta ny motivation, säger Liljedahl och fortsätter:
– Men vi kan absolut vara med och ta medaljer framöver, till exempel har 19-åriga Erika Lindgren redan hunnit att bli tolva i världscupen. 

EM och VM 2020
Short track utövas över hela världen, och bland stornationerna märks Sydkorea, Kina, Holland och Kanada. 
Helgens tävlingar i Salt Lake är de första av sex under World Cup-säsongen. EM avgörs i Ungern den 24-26 januari, och den 13-15 mars körs VM i Sydkorea.
Allt direktsänds på Viaplay.
– Short track har alltid varit en förhållandevis liten idrott i Sverige, så därför känns det oerhört roligt att det nu går att följa mer än bara OS på en bred svensk plattform, säger Liljedahl. 
Tidigare i år förvärvade NENT Group de exklusiva rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar, vilket förutom short track även innefattar konståkning och hastighetsåkning.

Sändningstider World Cup-premiären
Lördag 2 november:
20.55, Viaplay: ISU World Cup Short Track, Salt Lake City
Söndag 3 november:
21.55, Viaplay: ISU World Cup Short Track, Salt Lake City
Kommentator: Daniel Jansson

Kontakter

Fredrik S Johansson

Head of Sports PR

Presskontakt för sportinnehåll på Viaplay, TV3, TV6, TV10 och alla V Sport-kanaler.